FAQ – spørgsmål og svar

Her kan du finde svar på nogle af vores hyppigst stillede spørgsmål.

1. Hvornår er det for fugtigt eller koldt til at male udendørs?

Ideelt malevejr er lunt og tørt vejr uden direkte sol. Men så heldige er vi ikke altid med vejret.
Så hvornår kan der males udendørs, og hvornår er det for sent?

Generelt kan man sige, at hvis vasketøjet kan tørre ude, så kan malingen også. Men modsat vasketøjet skal malingen bruge 2-7 døgn på at tørre helt (afhængig af malingstype, temperatur og luftfugtighed). Derfor er det en god idé at holde øje med den lokale vejrudsigt, og henlægge malearbejdet til en sammenhængende tørvejrsperiode.

I vinterhalvåret frarådes udendørs maling helt. Det skyldes at døgntemperaturen skal være over +8°C og luftfugtigheden max. 85% i tørreperioden. Dette kan sjældent opnås i vinterhalvåret.

I ydersæsonen, dvs. forår og efterår, skal man være meget opmærksom på kolde nattemperaturer og stigende luftfugtighed. Desuden kan store forskelle mellem lufttemperatur og facadetemperatur henover døgnet forårsage kondens på facaden. Kondens har samme negative indvirkning på uhærdet maling som regn. Igen anbefales det at konsultere den lokale vejrudsigt.

Bliver man overrasket af uventet bygevejr inden malingen er fuldt hærdet, skal facaden omgående afdækkes med plast eller lign. Regner malingen af og facaden bliver stribet, må man i gang med at afrense nedskyllet maling og derefter genmale facaden, når vejret igen er egnet.

Er man for langt henne på sæsonen, anbefales det at vente til næste år. 
 

2. Skal jeg fjerne rustne søm og skruer, inden jeg påfører fugtsikring?

Et relevant spørgsmål, for fugt får metal til at ruste. Der er stor sandsynlighed for, at rust vil slå igennem fugtsikringen og blive synlig på den færdige overflade. Derfor bør rustne søm og skruer altid fjernes. Hvis det ikke umiddelbart er muligt at skrue de rustne skruer ud, kan det forsøges at bore dem ud. Alternativt kan man med en spids genstand kradse lidt fri omkring skruerne og give dem et godt lag rustbeskyttelse.

3. Kan jeg pudse med Multipuds Vandtæt i brusekabinen?

Nej, heller ikke selv om der er vådrumsmembran eller fliser neden under, eller hvis du efterfølgende maler med en godkendt vådrumsmaling. Årsagen er, at overfladen på pudsen ikke er velegnet som overflade i en vådzone. I vådzoner gælder særlige regler, og der stilles andre krav til bl.a. overflade. Vælg en glat overflade som fliser, vinyl eller et andet godkendt materiale.

4. Kan Skalflex facademalinger anvendes indendørs?

Ja, alle Skalflex Facademalinger kan anvendes indendørs (dog er Skalflex Sokkelmaling hverken særlig æstetisk eller et hensigtsmæssigt valg til indendørs brug).

Skalcem 100 er f.eks. meget velegnet på kældervægge og i staldbygninger, da den er slidstærk, diffusionsåben og fugthærdende – eller blot hvis man ønsker at male direkte på puds eller beton og bevare det matte look.

Skalflex Facade-Silikatmaling, Skalflex Siloxanemaling og Skalflex Multidæk kan ligeledes anvendes indendørs.

5. Hvilken puds hæfter på fliser?

Hvis du vil pudse de gamle vægfliser, skal du bruge Skalflex Multipuds, som er en cementbaseret puds med en enorm vedhæftningsevne. Den kan hæfte på glatte underlag som f.eks. fliser.

Undersøg at fliser og fuger sidder fast, og rengør dem for fedt, mug, snavs og kalk. Påfør først et tyndt lag Skalflex Multipuds, og lad det tørre. Påfør herefter et nyt lag, som efter en 10-15 minutter filtses glat med en hårdtopvredet svamp. Overfladen er klar til at blive filtset, når svampen begynder at glide hen over pudslaget i stedet for at opsuge pudsen. 

Se evt. vejledningen under Skalflex Multipuds.

6. Hvilken maling kan jeg bruge på Skalcem 2000?

Du kan anvende nedenstående malinger på Skalcem S2000/CF2000 uanset om det er farveskift eller opfriskning. Fælles for malingerne er, at de hæfter godt på mineralske underlag, har god dækkeevne, er diffusionsåbne og har lang holdbarhed. Det, du skal vælge maling efter, er malingens øvrige egenskaber eller farvevifte.

Skalcem 100 er en cementbaseret, fugthærdende, vaskbar og meget slidstærk maling. Leveres i 9 tonbare farver. Fremstår med en naturlig, kalkmat og glat overflade. Forbehandling: Underlaget forvandes til det fremstår ensartet vandmættet og svagt sugende.

Skalflex Facade-Silikatmaling er en mineralsk maling, som går i en ubrydelig kemisk forbindelse med underlaget. Leveres i 108 farver inkl. Skalcem 2000 farverne. Kan desuden tones i de fleste NCS og RAL-farver. Fremstår med en naturlig, kalkmat og glat overflade. Husk: Malingen skal iblandes Skalflex Silikatgrunder. Blandingsforholdet ændres ved antallet af bestrygninger, se under 'Opblanding'.

Skalflex Siloxanemaling er en vandafvisende akryl-/silanbaseret maling med stor elasticitet og en enorm dækkeevne. Leveres i 108 farver inkl. Skalcem 2000 farverne, og kan desuden tones i de fleste NCS og RAL-farver. Malingen fremstår med en naturlig, kalkmat og glat overflade. Forbehandling: Underlaget grundes med ufortyndet Skalflex Multigrunder.

Se farvekort under de respektive malinger, og bestil evt. gratis farveprøver.

7. Kan der males med Skalcem 100 på kalket underlag?

Det korte og endegyldige svar er nej. Også selv om kalken er fastsiddende. Skalcem 100 er en cementbaseret og fugthærdende maling, som skal have kontakt med det mineralske underlag under kalken for at kunne sikre ordentlig vedhæftning og hærdning. Kalk er ofte påført over mange år og i mange lag – dvs. at hvis man påfører den stærkere Skalcem 100 uden på det blødere kalklag, vil kalklaget højst sandsynlig briste med det resultat at både kalk og maling falder af. Så, i gang med overfladefræseren og fjern kalken. Til gengæld får du et stærkt og flot resultat, du kan nyde i rigtig mange år, før der skal males igen.

8. Kan Skalcem 100 tones mørkere?

Nej, den cementbaserede maling er tilsat den maksimale mængde farvepigment, som malingen kan bære, uden at det går ud over styrken. Det er desværre ikke muligt at lave de populære mørke farver i Skalcem 100. Farverne er dog indbyrdes blandbare, og de kan tones lysere. Se toningsforslag i Skalcem 100 brochuren.

9. Hvad er bedst at pudse min kældervæg med?

Afhængig af omfanget af tilstedeværende fugt er der flere muligheder.

Hvis væggen er helt tør, kan du pudse med Skalflex Multi-Rep 2080.

Hvis der er svag fugt til stede kan du pudse væggen med Skalflex Sokkelpuds Vandtæt eller Skalflex Multipuds Vandtæt.

Ved kondens kan du bruge Skalflex Letpuds, som er en kondensabsorberende puds til indendørs brug. Der skal dog være mulighed for udluftning i rummet.

Alle ovenstående produkter kan armeres med Skalflex Armeringsnet, hvis der er risiko for revnedannelser.

Hvis der er tale om mere udtalt fugt vil vi anbefale, at du vælger en løsning fra Skalflex Fugtsikring. Se de forskellige muligheder til fugtsikring af kældervæg under Skalflex Fugtsikring.

Er du i tvivl, så kontakt os på mail@skalflex.dk eller 86 61 22 99.

10. Kan Skalflex Sokkelstop anvendes i andet end mursten?

Ja, Skalflex Sokkelstop kan anvendes i alle byggematerialer med en kapillarstruktur. Man kan sige at byggematerialet skal være sugende, som f.eks. teglsten, beton, letklinker, porebeton og mørtelfuger. Skalflex Sokkelstop fordeler sig ved hjælp af fugtens vandring i kapillærerne, og lægger sig som en fugtbremsende barriere der, hvor fugten er til stede.

Af byggematerialer uden kapillareffekt kan f.eks. nævnes kampesten eller glassten. Her vil vandoptaget være minimalt, og Skalflex Sokkelstop vil ikke have en virkning.

11. Hvordan udfylder jeg borehullerne efter Sokkelstop?

Når der er udført en fugtsikring med Skalflex Sokkelstop, er muren efterladt med en masse borehuller. Disse borehuller skal ikke fyldes helt op med mørtel, men blot fyldes med mørtel i de yderste 3-5 cm. Dette kan ske med Skalflex Sokkelpuds Vandtæt, typisk efter 2-3 døgn. 

12. Hvad kan jeg behandle indendørs gipsplader med?

Klargøring
Alle pladesamlinger forstærkes med netarmering for at undgå revnedannelser.

Puds
Indvendige gipsplader kan pudses med Skalflex Multipuds, som er en cementbaseret puds med en enorm vedhæftningsevne. Grund gipspladerne med Skalflex Beto-Binder (opblandet med vand i forholdet 1:3). Påfør et tyndt lag Skalflex Multipuds, og lad det tørre. Påfør et nyt lag Skalflex Multipuds, som efter en 10-15 minutter filtses glat med en hårdtopvredet svamp. 

Maling/strygepuds
Skalflex Interiør-Struktur (tykfilmsmaling) og Skalflex Vandskuring Indendørs (strygepuds) kan også påføres direkte på gipsplader. Grund gipspladerne med ufortyndet Skalflex Multigrunder eller Skalflex Beto-Binder (opblandet med vand i forholdet 1:3). Skalflex Interiør-Struktur påføres med malerrulle, når grunderen er tør. Skalflex Vandskuring Indendørs påføres ligeledes på den tørre grunder med stålbræt og afsluttes med at bløde, lette strøg af en stor malerpensel. De to produkter har enslydende egenskaber, og du skal vælge produkt efter ønsket til overfladefinish – se mere info under de respektive produkter.

13. Hvad er filtsning?

Filtsning er den afsluttende arbejdsproces i forbindelse med pudsning.

En puds påføres ofte med stålbræt, og det efterlader en lidt åben og ujævn overflade på pudslaget. Derfor bearbejdes pudslaget til sidst med en hårdtopvredet svamp eller et filtsebræt (plastbræt med pålimet svamp), så pudsen får en glat og lukket overflade. Der arbejdes med lette og cirkulære bevægelser med svampen hen over pudslaget. Dette kaldes at filtse.

Der kan filtses, når pudsen har 'sat' sig, typisk efter 10-15 minutter, afhængig af temperatur og om det er ude eller inde. Pudsen er klar til at blive filtset, når svampen glider let hen over pudslaget og ikke suger pudsen til sig.

Vigtigt: Der må kun filtses i det afsluttende pudslag. Mellemliggende pudslag skal ikke filtses, da de vil blive for glatte til at næste pudslag kan vedhæfte.

 

14. Kan der tilsættes algefjerner i Skalcem produkterne?

Det må kraftigt frarådes at iblande algehæmmende middel i produkterne, da det vil gå ud over styrken. Vi anbefaler, at du afrenser den færdige facade med et velegnet algefjernermiddel efter behov.

Tilmelding gennemført

Du er hermed tilmeldt vores nyhedsbrev. Vi sørger nu for at holde dig opdateret med relevant information om vores produkter og om branchen.

OK
Skalflex A/S logo